Iniciat el procés dels pressupostos participatius al Pla

Dissabte, 10 de desembre de 2022 a les 13:00

Durant els pròxims mesos es podran presentar les propostes de millora i, ja de cara al 2023, se sotmetran els validats a la votació dels veïns del poble.

Els pressupostos participatius arriben per primera vegada al Pla del Penedès amb un pressupost de 20.000 euros destinat íntegrament a aplicar les millores més reclamades per la població. Agafant el relleu dels pressupostos participatius de l'any passat, en el qual es van votar propostes formulades per l'Ajuntament, enguany seran els veïns i veïnes qui proposin i escullin el o els projectes guanyadors

El procés de formalització dels pressupostos va començar el passat mes de novembre, i és ara, a finals del 2022 i inicis del 2023, quan tot el projecte anirà agafant forma. En aquesta notícia us detallem alguns aspectes a tenir en compte a l'hora de fer propostes i de votar-les, així com tot el procés a seguir en tots dos casos. 

 

Consideracions prèvies

Abans d'entrar en detalls de com s'ha de realitzar tot el procés de proposta i votació, cal tenir en compte alguns requisits previs tant en l'elaboració de propostes com en els perfils que poden presentar-ne:

 • Només podran presentar propostes les persones que estiguessin empadronades al Pla del Penedès abans del gener del 2022 i que tinguin més de 16 anys; les associacions o entitats correctament inscrites en el Registre Municipal d'Entitats; o treballadors d'un negoci al Pla o que hi tinguin negocis. 
 • Les propostes presentades s'han d'adaptar a una sèrie de requisits tècnics:
  • Topall econòmic: cap proposta pot superar el total de 20.000 euros (IVA inclòs).
  • Viabilitat de la idea: ha de tractar-se d'una proposta viable i que estigui sota les competències i capacitats de l'Ajuntament, a més d'encaixar-se en el marc legal.
  • Sostenibilitat financera: han de ser projectes sostenibles econòmicament, ja que es tindrà en compte l'actuació i el manteniment que suposi. No pot suposar nova contractació o canvis en els serveis.
  • Inclusivitat de la idea: tota proposta ha de complir uns mínims requisits en inclusivitat, obertura i han d'estar dirigides a tota la població del Pla del Penedès.
  • Detall de la proposta: les propostes presentades han d'estar suficientment detallades perquè es puguin comprendre i valorar. Han de contenir dades identificatives del projecte i del contracte proposat.

 

Valoració tècnica i política de totes les propostes

Totes les propostes presentades en els pressupostos participatius del Pla del Penedès d'aquest curs comptaran amb una revisió tant des del vessant tècnic com també des del vessant polític. Aquests dos estaments donaran el vistiplau abans que qualsevol proposta passi a la fase final, la de votació popular pels veïns i veïnes del Pla. 

Per aquest procés participatiu es crearà un estament regulador format per un representant de cada formació política amb representació a l'Ajuntament del Pla del Penedès i per l'alcaldessa del municipi. Serà aquesta comissió (no remunerada) la que valorarà la utilitat i viabilitat de cada projecte. 

Un cop hagi passat aquest primer sedàs, totes les propostes també passaran per un procés de validació tècnic. Els diferents tècnics del consistori revisaran les propostes presentades per analitzar-ne la viabilitat. Durant aquest procés es pot reclamar més informació i detalls a la persona que hagi presentat la proposta. 

 

Com puc presentar la meva proposta?

Un cop valorades totes les consideracions prèvies, arriba el moment de la participació activa de la població del Pla. Des del mes de desembre del 2022, i fins a finals de gener del 2023, el procés per presentar propostes estarà obert i a punt per rebre totes les idees que ens feu arribar. Ara bé, com es poden fer arribar aquestes propostes? Hi ha dues vies diferents:

 • De manera telemàtica, fent arribar el formulari directament per correu electrònic a l'adreça creada exclusivament per aquest procés: plpn.pressupostparti@elpladelpenedes.cat
 • De manera presencial, portant el formulari correctament emplenat a l'Oficina d'Atenció Ciutadana del Pla del Penedès, en horari d'obertura.

Cal tenir en compte que totes les propostes han de presentar-se omplint el formulari que trobareu adjunt en aquesta notícia. Es pot omplir a mà o per ordinador, i s'hi poden adjuntar tants documents com considereu necessaris per a elaborar una proposta sòlida. El pressupost que s'ha d'indicar a la part inferior ha de ser aproximat, però tan proper a la realitat com sigui possible

Alhora, cada persona o entitat només podrà presentar fins a un màxim de 3 propostes. Es tindran en compte les primeres a arribar. Qualsevol proposta que no arribi pels dos canals habilitats oficialment no es tindrà en compte

 

I quan arribi el moment, com es votarà?

Segons el calendari establert, el procés de votació no es donarà fins al mes de març del 2023, però ja podem detallar com serà tot el procés de votació:

 • Els vots es comptabilitzaran per persona, no per entitats ni associacions. Podran votar aquelles persones empadronades al Pla del Penedès amb anterioritat a l'1 de gener del 2022 i majors de 16 anys. 
 • Cada persona podrà votar un mínim d'una proposta i fins a un màxim de tres. L'ordre és indiferent, ja que només es comptabilitzaran els vots totals que hagi rebut cada iniciativa. 
 • La votació es farà de manera presencial o a través del portal web de participació. Cada persona només podrà votar una vegada.

 

En aquesta notícia trobareu adjuntes les bases completes de tot el procés participatiu, així com les diapositives presentades en la reunió informativa i el formulari a emplenar per presentar les propostes. Per qualsevol dubte o suggeriment, podeu adreçar-vos directament a l'Ajuntament del Pla del Penedès, escriure un correu o bé contactar amb el consistori a través del WhatsApp o les xarxes socials. 

Darrera actualització: 07.10.2023 | 22:10