L’Ajuntament del Pla del Penedès va realitzar al novembre i desembre un procés de participació ciutadana per a l’elaboració del Pla d’Educació Ambiental del municipi, un projecte amb el suport de la Diputació de Barcelona. La iniciativa ha comptat amb una destacada implicació ciutadana, amb un total de 75 enquestes recollides per identificar les prioritats i preocupacions mediambientals del veïnat.
Les enquestes es van distribuir de la següent manera:
Per garantir la implicació de tots els sectors del municipi, l’Ajuntament va habilitar diversos canals de participació. Les enquestes es podien respondre en línia mitjançant codis QR, o bé en format paper, disponible a l’OAC de l’Ajuntament.
Els resultats del procés participatiu han posat de manifest que els temes ambientals que generen més interès entre la població són:
L’enquesta també ha reflectit una demanda clara de més activitats ambientals. El 91,1% dels ciutadans enquestats volen que se n’organitzin més, així com el 100% de les entitats i el centre educatiu. El 80% dels establiments també s’han mostrat favorable a participar en iniciatives ambientals al municipi. Tant les entitats com els establiments s’han mostrat disposats a col·laborar amb l’Ajuntament en l’organització i coordinació d’aquestes activitats.
El procés participatiu també ha permès identificar aspectes a millorar. Alguns dels temes que preocupen especialment als veïns són:
Amb tota aquesta informació recollida, l’Ajuntament del Pla del Penedès treballarà en la definició del Pla d’Educació Ambiental, que servirà com a guia per a futures accions i projectes de sensibilització mediambiental. El regidor de Medi Ambient, Jordi Esteve, ha destacat que aquest Pla “ajudarà a planificar i realitzar activitats de conscienciació perquè ciutadans, entitats, empreses i la comunitat educativa adquireixin hàbits més respectuosos amb el nostre entorn”. El regidor de Medi Ambient també ha valorat la participació en les enquestes: “Tenint en compte la població del Pla, la participació ha estat molt bona: 75 persones i entitats han fet arribar les seves aportacions. Agraïm molt aquesta implicació, que ens ajudarà a definir les línies d’acció per construir un municipi més sostenible”.
Els plans i programes d’educació ambiental són documents estratègics que estableixen directrius i accions concretes en àmbits com l’acció climàtica, la transició energètica, la gestió de residus i de l’aigua, la conservació de l’entorn natural i la promoció de l’economia circular. A més, tenen com a objectiu empoderar la ciutadania perquè esdevingui agent actiu del canvi cap a una societat més resilient i preparada per afrontar els reptes ambientals del futur.