El departament de territori envia un missatge de responsabilitat

Dijous, 20 de maig de 2021 a les 00:00

El departament de territori envia un missatge de responsabilitat  sobre les instal·lacions d'energies renovables 

Alcaldes i alcaldesses de l’Alt Penedès continuen demanant més poder de decisió per al territori

El dijous 13 de maig es va celebrar una reunió telemàtica dels alcaldes i alcaldesses de l’Alt Penedès amb el conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, Damià Calvet, i membres del Departament, per parlar sobre les sol·licituds per a futures instal·lacions per a la generació d’energies renovables a la comarca (parcs fotovoltaics i parcs eòlics).

Des de la Generalitat s’insisteix que estem en un estat d’emergència climàtica i que cal adoptar mesures urgents per lluitar contra les emissions de CO2en 3 àmbits: la indústria, el transport i la generació d’energia. Pel que fa a la generació d’energies renovables, Catalunya és a la cua d’Espanya i d’Europa, i el Govern de la Generalitat vol revertir aquesta situació mitjançant un desplegament accelerat i ordenat.

Els representants del Departament de Territori va descartar una moratòria o la derogació del Decret 16/2019 i la redacció d’un Pla Director d’Energies Renovables (tal com es demana des de l’Alt Penedès), perquè “si ens aturem a fer planificació, tindrem 10 anys de paràlisi total. A més, com que la Generalitat només té competències per als parcs de fins a 50 MW, els projectes quedarien sense tramitació iels grups inversors presentarien macroprojectes que són competència de l’Estat”.

El conseller va demanar que “es jutgi el treball de la Ponència Tècnica d’Energies Renovables de la Generalitat pel que surt, no pel que entra. Que es presentin molts projectes en un territori no vol dir que s’aprovin. És un procés molt lent i garantista, i en qualsevol moment del procediment poden caure”.

Va acceptar la responsabilitat de no haver sabut explicar suficientment què vol fer la Generalitat i va afirmar que “després d’1 any i mig veiem que hi ha coses a millorar en el Decret. Volem modificar-lo-no derogar-lo-perquè els promotors tinguin més clars quins són els criteris de la Ponència (sobretot, parcs més petits) i no presentin segons quins projectes, i perquè a la Ponència hi hagi més participació del món local, perquè els ajuntaments siguin primer convidats i després membres amb capacitat de decisió a la Ponència”.

Damià Calvet va explicar que “amb el sòl industrial, els sostres dels edificis i els espais annexes a les infraestructures de mobilitat no n’hi ha prou; per arribar al que ens hem proposat com a país cal dedicar el 0,1 % de la superfície total a les instal·lacions per a la generació d’energies renovables. Hem de procurar que el desplegament en sòl agrícola sigui compatible amb el paisatge, encara que inevitablement el paisatge i l’agricultura canviaran; però és que el canvi climàtic també els està canviant, però a pitjor”

Els alcaldes i alcaldesses de l’Alt Penedès estan disposats a sacrificar el 0,1 % del sòl, però demanen poder decidir quines són les millors ubicacions: “si algú sap on posar les plaques, som nosaltres (...) Representem més de 100.000 persones i els hem de poder donar una explicació” va dir el president del Consell d’Alcaldes i Alcaldesses i alcalde d’Avinyonet del Penedès, Cèsar Herráiz.

Des de la Generalitat s’insistia que les sol·licituds presentades “són un sondeig, hi pot haver 4 propostes diferents pe a un mateix terreny. Les empreses fan propostes sense haver parlat amb els propietaris o els alcaldes”. A més, “hi pot haver llocs fantàstics, però sense línies d’evacuació. La Generalitat no té competències sobre aquest tema i de vegades tampoc no té informació”.

Xavier Lluch, president del Consell Comarcal de l’Alt Penedès i alcalde de Font-rubí, per il·lustrar la poca participació fins ara del món local en la presa de decisions i en resposta a les afirmacions de transparència del Departament, va afirmar que “com a màxim responsable del Consell Comarcal des de fa anys, mai no se m'ha convocat a cap reunió i crec que als nostres tècnics tampoc.”

Els alcaldes i alcaldesses es van queixar que els projectes presentats fins ara a l’Alt Penedès estan en sòl agrícola d’alt valor o en ubicacions d’alt valor paisatgístic o cultural. També van defensar que, donat que alguns municipis hauran de sacrificar més del 0,1 % del seu territori, han de tenir dret a decidir les ubicacions des del principi, abans que es comencin a tramitar ni a fer consultes.

També van expressar la seva preocupació perquè s’està decidint sense tenir en compte l’opinió de les persones que més coneixen el territori i van demanar uns mesos per poder fer arribar propostes per a la ubicació d’instal·lacions generadores d’energies renovables.

Van concloure que per resoldre un problema (la sobirania energètica) se’n pot crear un altre (la supervivència econòmica dels territoris agrícoles i turístics).I van recordar al representants de la Generalitat que la comarca de l’Alt Penedès ha estat i continua sent pionera en projectes de protecció ambiental i paisatgística, i que la lluita contra les emissions de CO2 té molts altres fronts (mobilitat sostenible, aprofitament dels residus, economia circular, cooperatives energètiques).

Darrera actualització: 20.05.2021 | 10:27