Clara Queraltó, guanyadora del Premi Llibres Anagrama de Novel·la

Dimecres, 24 de gener de 2024 a les 10:00

La Clara Queraltó, nascuda i estretament lligada al Pla del Penedès, ha guanyat guanyar el 9è premi Llibres Anagrama de novel·la amb el llibre 'Com el so d’un batec en un micròfon'.

Fa una setmana ens va arribar una bona notícia. La Clara Queraltó, nascuda i estretament lligada al Pla del Penedès, acaba de guanyar el novè premi Llibres Anagrama de novel·la amb el llibre 'Com el so d’un batec en un micròfon', que publicarà Anagrama entre finals de març i començaments d’abril, abans de Sant Jordi.

Si fa uns anys ja vam poder celebrar que guanyés el Premi Mercè Rodoreda de contes 2017 amb el recull titulat 'El que pensen els altres', que va publicar l’editorial Proa i en el qual la Clara feia una brillant exploració de les relacions humanes en situacions emocionals difícils, ara continua la seva consolidació com a escriptora amb una altra història que, segons ella mateixa, parla del desig amorós i de la seva part irracional a partir de dos personatges.

D’una banda, el Quim, un tècnic de so de 39 anys que decideix passar dos mesos en una casa per apartar-se una mica de tot i des d’allí teletreballar, i la Gabriela, una jove de 18 anys que passarà l’estiu al poble del seu avi i que treballa temporalment a la biblioteca. Tots dos conflueixen al llac del poble, on van a fer unes braçades i allí comparteixen una seducció mútua que no saben controlar de cap manera fins que entren en una bona colla de contradiccions. La relació que s’estableix entre ells aquell estiu és narrada en dos monòlegs.

El primer és el d’ella, per mitjà del diari que escriu del juny al novembre, i explica com viu aquesta història de seducció. És un relat molt de present, ple d’accions i de prendre la iniciativa. Després es narra la història segons el punt de vista d’ell, que fa un relat a la inversa, del novembre al juny, molt més introspectiu. La novel·la furga justament en aquest univers de seducció amorosa i d’irracionalitat. 

Nascuda al Pla del Penedès l’any 1988, la Clara és professora de llengua i literatura catalanes i a més d’aquests dos llibres premiats ha publicat relats a les antologies 'Barcelona suites i Nits d’estiu' (Univers, 2019 i 2020), també la novel·la 'Et diré R.' (Empúries, 2021) i la novel·la infantil 'Xiular en cas d’emergència' (Bindi Books, 2023). També col·labora a RAC 1 i El Nacional i ha estat a l’equip d’Àngel Llàcer com a jurat en els programes televisius El llop i La puntual.

Mentre esperem la publicació de la seva darrera obra, aprofitem per felicitar-la també des d’aquí en nom de l’Ajuntament del Pla i de tots els seus convilatans.

Darrera actualització: 25.01.2024 | 16:13