Bones sensacions de l'Espai Estudi i el Mindfulness

Dimarts, 20 de juliol de 2021 a les 00:00

La Covid-19 no ha posat les coses fàcils a ningú, però tot i la pandèmia, al Pla del Penedès s'ha pogut organitzar el Mindfullnes i l'Espai Estudi.

La situació pandèmica de la Covid-19 no ha estat gens fàcil per a ningú, i el món de l'educació no ha estat una excepció. Però tot i la problemàtica ocasionada per la pandèmia, al Pla del Penedès han tirat endavant dos habituals projectes relacionats amb el sector educatiu, que han aconseguit molt bons resultats i han deixat un bon regust de boca. Aquests són el projecte de l'Espai Estudi i la iniciativa del Mindfulness.

 

Mindfulness a l'Escola Sants Abdó i Senén

Per segon curs consecutiu l’Escola Sants Abdó i Senén del Pla del Penedès ha portat a terme el projecte Mindfulness a l’escola. Aquest projecte que està completament subvencionat per l’Ajuntament és pioner en l’aplicació del Mindfulness a les escoles de la comarca. Està adreçat als alumnes de tercer de primària i s’imparteix pràcticament al llarg de tot el curs, començant a l’inici de curs escolar amb unes sessions un cop per setmana per després passar a fer unes sessions mensuals de seguiment amb els alumnes.

Aquest projecte, conduït per la pedagoga i instructora de Mindfulness, Montse Sogas, pretén dotar als alumnes d'una millor capacitat per gestionar les seves emocions, ajudar-los a rebaixar el seu nivell d'ansietat i estrés en les seves tasques escolars, fer-los més responsables les seves conductes i de les seves decisions. També aspira a augmentar la seva confiança i seguretat cap a ells mateixos i també cap als altres. El projecte té tres àmbits d'acció:

  • Els alumnes: el primer àmbit són els mateixos alumnes, ja que, a partir de posar en marxa el programa de Mindfulness, es van treballant diferents continguts. En cada sessió s’aborda un contingut diferent i es va treballant a través d’exercicis de reflexió, meditació, històries, activitats pràctiques, etc. 
  • El tutor del grup: en cada sessió s'assessora i guia al tutor perquè pugui portar a l'aula exercicis i activitats per tal de poder continuar practicant els continguts que els alumnes han treballat durant la sessió de Mindfulness.
  • Les famílies: durant tot el projecte de Mindfulness s'informa i assessora les famílies per tal que puguin continuar portant a la pràctica diferents pautes i exercicis a casa.

Durant aquest curs 2020-21 encara ha estat més essencial poder treballar amb els infants eines per dotar-los d'una major capacitat per enfrontar-se millor a l'estat de neguit i por en general i en particular de cada família, l'absència o mort de familiars, el canvi de maneres de relacionar-nos i comunicar-nos, etc. Una vegada que el projecte ha finalitzat en aquest curs s'ha realitzat una valoració tant quantitativa com qualitativa, passant una enquesta anònima a les famílies per tal de veure la repercussió i l'impacte que ha tingut el projecte en l'àmbit familiar. Cal destacar que més d'un 50% de les famílies ha respost a l'enquesta.

L'Espai Estudi

Tot i les dificultats que ha suposat la pandèmia durant aquest curs s'ha pogut portar a terme l'Espai Estudi com en els darrers anys. Aquest és un servei gratuït ofert per l'Ajuntament a tots els nens i nenes de primària del poble que se centra a impulsar en els infants l'adquisició dels hàbits i les estratègies necessàries per al seu estudi diari per tal de ser més autònoms al mateix temps que fomentar un espai d'integració social i cultural.

Durant tot el curs, l'Espai Estudi ha seguit els protocols de seguretat i tota la normativa per la Covid. A l'inici les sessions han estat virtuals per després passar a ser híbrides, és a dir, una part dels alumnes presencials i una part virtuals fent rotacions entre els alumnes i finalment les sessions s'han fet cent per cent presencials. Esperem que pel curs vinent 2021-22 es pugui iniciar l'Espai Estudi de manera presencial, sempre que l'estat de la pandèmia ho permeti.

Darrera actualització: 20.07.2021 | 13:13